Ζύμη για πίτσα

 

 

 

Ζυμάρι είναι μία παχιά και μερικές φορές ελαστική πάστα που παρασκευάζεται από μια ποικιλία αλεύρων και νερού.

Συνήθως για την παρασκευή ζυμαριού χρησιμοποιείται άλευρο από σιτάρι αλλά πολύ συχνά χρησιμοποιούνται και άλευρα από αραβόσιτο, ρύζι, σίκαλη, όσπρια καθώς και ποικιλίες δημητριακών που καλλιεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η βασική σύσταση του ζυμαριού είναι αυτή με την οποία παρασκευάζεται το ψωμί.

Τα συστατικά της βασικής ζύμης ψωμιού είναι άλευρο και νερό.

Προσθέτοντας συμπληρωματικά συστατικά στην ίδια βάση νερού και αλεύρου όπως βούτυρο ή λάδι, γάλα, χυμούς φρούτων (μούστο, πορτοκάλι) ή λίπη και αρωματικές ουσίες (βανιλλίνη, γλυκάνισος, μαστίχα) αυγά ή ζυμομύκητες π.χ. μαγιά κι άλλους διογκωτικούς παράγοντες π.χ αμμωνία, το αποτέλεσμα του παρασκευάσματος διαφοροποιείται.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά ψωμιά, κουλούρια, φρυγανιές, βουτήματα και μπισκότα, κέικ, λουκουμάδες, πίτες, χυλοπίτες και άλλα ζυμαρικά, γλυκά, πίτσες και πολλά άλλα.

loading...

Ζύμη για πίτσα

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Υλικά

  • 1/2 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κυβάκι (35 γρ) Νωπή μαγιά
  • 1 κουταλάκι γλυκού Ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού Αλάτι
  • 1 φλυτζάνι του καφέ Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι .
  2. Λιώνουμε την μαγιά με λίγο νερό και την προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά .
  3. Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο νερό μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  4. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και το ανοίγουμε με τον πλάστη.
  5. Λαδώνουμε την λαμαρίνα και βάζουμε την ζύμη.
  6. Προσθέτουμε από πάνω ότι υλικά θέλουμε.
  7. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθούν τα υλικά που επιλέξαμε.

No Replies to "Ζύμη για πίτσα"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.