Τάρτα βανίλιας με φρέσκα φρούτα

Ο όρος ”τάρτα” παρουσιάστηκε, μάλλον για πρώτη φορά, σε ένα βιβλίο συνταγών του 14ου αι. Οι συνταγές με τον τίτλο αυτό ήταν για αλμυρές τάρτες, το Μεσαίωνα όμως η μίξη γλυκού με αλμυρό ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένη. Με τον καιρό, η προτίμηση στις γλυκιές τάρτες γίνεται πιο έντονη. Αυτές συνήθως περιέχουν κρέμα με αυγά και διάφορα φρούτα που τα διάλεγαν περισσότερο για το χρώμα τους και λιγότερο για τη γεύση τους.

loading...

Τάρτα βανίλιας με φρέσκα φρούτα

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Μερίδες: 8

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 270 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 85 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για την κρέμα βανίλιας
  • 500 ml γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αβγά
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • Για τη διακόσμηση
  • Φρέσκα φρούτα ενδεικτικά ακτινίδια, φράουλες, κεράσια κομμένα σε φέτες.

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν ψιχουλάκια.
  2. Προσθέτουμε το αβγό και στη συνέχεια τη ζάχαρη άχνη. Δουλεύουμε πάλι με τα χέρια για λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  3. Σε ένα μπολ ανατακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι και τη βανίλια και προσθέτουμε τα αβγά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Ζεσταίνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το γάλα, και πριν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε αργά και σταδιακά το μισό στο μείγμα με τα αβγά ανακατεύοντας έντονα, ώστε να μην ψηθεί το αβγό.
  5. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  6. Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνεια της για να μην σχηματίσει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  7. Όταν βγει από το ψυγείο η ζύμη, ανοίγουμε σε ένα φύλλο πάχους περίπου 3-4 χιλιοστών και απλώνουμε σε μια ταρτιέρα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε μέσα φασόλια ή φακές για να μη φουσκώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
  8. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 10-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε την κρύα κρέμα στο εσωτερικό της τάρτας και φέτες φρέσκων φρούτων από πάνω.

Tips

Αντί για 1 μεγάλη τάρτα, μπορείτε να κάνετε ταρτάκια.

No Replies to "Τάρτα βανίλιας με φρέσκα φρούτα"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.