Πρασόπιτα

 

 

Κατά άλλες πληροφορίες η πίτα που οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ειδικότερα το πρωί είχε για βάση το αλεύρι και το κρασί.

Στα πλούσια γεύματα των αρχαίων Αθηναίων τα επιδόρπια, που περιελάμβαναν φρέσκα και ξερά φρούτα, αλμυρά αμύγδαλα, τυρί, σκόρδα και κρεμμύδια τελείωναν με αλμυρές και γλυκές πίτες, που οι συνδαιτυμόνες εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

Για το Μεσαίωνα είναι γνωστά σχετικά λίγα πράγματα. Ξέρουμε λόγου χάρη ότι στις νηστείες  ήταν συχνότατες και στο καθημερινό διαιτολόγιο κυριαρχούσε η φυτική διατροφή. Πάντως από τότε συνδύαζαν τα λαχανικά και τα δημητριακά σαν σούπα ή πίτα.

Οι πίτες εξακολούθησαν να κάνουν την εμφάνιση τους  στο τραπέζι και στους επόμενους αιώνες, σε  όλες τις κοινωνικές τάξεις, αλλάζοντας μορφή από τόπο σε τόπο.

 

 

loading...

Πρασόπιτα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Υλικά

  • 1 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό φύλλο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 1 κιλό πράσα
  • 1 ματσάκι άνιθο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 4 αυγά
  • 1/4 κιλό τυρί φέτα

Εκτέλεση

  1. Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια
  2. Προσθέτετε τα πράσα ψιλοκομμένα
  3. Αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό
  4. Εν τω μεταξύ θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πηρούνι
  5. Χτυπάτε τ΄αυγά και τα προσθέτετε στη φέτα
  6. Αλατοπιπερώνετε
  7. Λιώνετε το βούτυρο
  8. Βουτυρώνετε το ταψί
  9. Απλώνετε τα μισά φύλλα αφού πάντα ανάμεσα από το καθένα τα βρέχετε με το βούτυρο
  10. Φροντίστε να καλύπτετε όλο το ταψί με τα φύλλα
  11. Ρίχνετε τα πράσα και τα απλώνετε προσεχτικά να μην σχιστεί το φύλλο από κάτω
  12. Από πάνω ρίχνετε τη φέτα με τα αυγά και ανακατεύετε προσεχτικά
  13. Απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και ανάμεσα το βούτυρο
  14. Γυρίζετε αυτά που περισεύουν έξω από το ταψί πρός τα μέσα
  15. Κόβετε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και ραντίζετε με νερό
  16. Ψήνετε μισή ώρα με τρία τέταρτα σε μέτριο φούρνο

No Replies to "Πρασόπιτα"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.