Μουσακάς με πατάτες

Ο μουσακάς – από την Τούρκικη λέξη για την μελιτζάνα patlıcan), είναι ένα πιάτο από μαγειρεμένο κιμά, μελιτζάνες και πατάτες που συναντάται σε διάφορες μορφές σε όλα τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία), σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λίβανος), της Κεντρικής Ευρώπης, στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

loading...

Μουσακάς με πατάτες

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Υλικά

  • 6-8 μεγάλες Πατάτες
  • 700 γρ Κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 μεγάλα ψιλοκομμένα Κρεμμύδια ξερά
  • 1 κουτί Ντοματάκι κον κασέ
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού Κανέλα
  • Για την μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο Γάλα
  • 3 Αυγά
  • 12 κουταλιές σούπας κοφτές Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ Βούτυρο
  • 150 γρ τριμμένο Κεφαλοτύρι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό τριμμένο Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τις πατάτες μας,τόσο όσο να τσιμπιούνται με ένα πιρούνι.
  2. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
  4. Σοτάρουμε και τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ντοματάκι κον κασέ, αλάτι , πιπέρι και κανέλα.
  5. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά μέχρι να πιει το ζουμάκι του.
  6. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες πάχους 2 cm περίπου και τις στρώνουμε σε ένα πυρέξ.
  7. Απλώνουμε από πάνω και τον κιμά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε την μπεσαμέλ.
  8. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα το αλεύρι.
  9. Προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.Ρίχνουμε και τα αυγά,το αλατοπίπερο και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει.
  10. Τέλος προσθέτουμε το τυρί τριμμένο και αποσύρουμε από την φωτιά ενώ έχει πήξει η μπεσαμέλ.
  11. Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά,πασπαλίζουμε με λίγο τυράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα από πάνω.
  12. Αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε.

No Replies to "Μουσακάς με πατάτες"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.