Αγγλική κιμαδόπιτα Μινς Πάι (mince pie)

Η αγγλική κιμαδόπιτα “Μινς πάι”, είναι μια γλυκιά πίτα, Βρετανικής καταγωγής, με γέμιση από ξερά φρούτα, μπαχαρικά και λαρδί, η οποία γέμιση ονομάζεται “Μινσμιτ” (mincemeat). Προσφέρεται συνήθως τα Χριστούγεννα. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όπου οι Ευρωπαίοι σταυροφόροι στον γυρισμό τους στις χώρες τους έφεραν μαζί του συνταγές της Μέσης Ανατολής που συμπεριλάμβαναν, κρέας, φρούτα και μπαχαρικά.

loading...

Αγγλική κιμαδόπιτα Μινς Πάι (mince pie)

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Μερίδες: 16

Υλικά

  • Για την γέμιση θα χρειαστούμε:
  • 600γρ Μινσμιτ (δείτε στα Tips πως να το κάνετε)
  • 2 γλυκομαντάρινα, λιωμένα χωρίς την μεμβράνη τους
  • 1 μήλο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • Ξύσμα 1 λεμονιού
  • Λίγη άχνη ζάχαρη
  • Για την ζύμη θα χρειαστούμε:
  • 375γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 260γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125γρ ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό και έξτρα ένα χτυπητό αυγό για να πάρει χρώμα η ζύμη στο ψήσιμο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις γίνουν μια όμοια μάζα, ρίχνουμε το αλεύρι και το αυγό και ανακατεύουμε πάλι.
  2. Αλευρώνουμε το τραπέζι μας και εκεί ζυμώνουμε το ζυμάρι μας. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  3. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το μινσμιτ, το γλυκομαντάρινο, το ξύσμα λεμόνι και τα μήλα. Ανακατεύουμε καλά.
  4. Παίρνουμε το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε με ένα πλάστη ώστε να γίνει ψιλό ψιλό, περίπου 3 χιλιοστά. Κόβουμε 16 κύκλους διαμέτρου 10 εκατοστών και τις βάζουμε μέσα σε βάση για μάφινς.
  5. Ρίχνουμε όλη γέμιση μινσμιτ που κάναμε μέσα στα 16 φορμάκια. Με το υπόλοιπο ζυμάρι που έμεινε μετά το κόψιμο, το ξαναπλάθουμε και το χωρίζουμε σε 16 κομμάτια.
  6. Με αυτά τα κομμάτια σκεπάζουμε κάθε ένα γλυκάκι. Αφού τα σκεπάσουμε όλα, τα αλείφουμε με το χτυπητό αυγό. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη
  7. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν 2-3 ώρες. Ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη και τα απολαμβάνουμε.

Tips

Για να φτιάξετε το βασικό συστατικό, το Μινσμιτ, θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά και τον παρακάτω τρόπο παρασκευής του (δοσολογία για 2 κιλά και χρειάζεται 20 λεπτά χρόνο): • 250γρ σταφίδες ξανθή • 375γρ σταφίδες μαύρες • 100ml μπράντι • ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από μισό λεμόνι • 300γρ ψιλοκομμένο λαρδί • 250γρ καστανή ζάχαρη • 85γρ φρουί γλασέ • 1κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο • 1 μεγάλο μήλο, ξεφλουδισμένο και ξυσμένο Μουσκεύουμε τις σταφίδες μέσα στο μπράντι και το χυμό λεμονιού για 1 ώρα. Μετά τις σουρώνουμε και κρατάμε το μπράντι στην άκρη. Τις σταφίδες και όλα τα άλλα υλικά τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ πολύ καλά και τότε ρίχνουμε το μπράντι που βάλαμε στην άκρη. Βάζουμε το μείγμα μας σε αεροστεγές βάζο. Το μείγμα αυτό μπορεί να διατηρηθεί έως 6 μήνες περίπου.

No Replies to "Αγγλική κιμαδόπιτα Μινς Πάι (mince pie)"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.