Κους Κους

Το κουσκούς είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό που συναντάται σε πολλές χώρες, αλλά κυρίως στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, όπου είναι το βασικό πιάτο στο παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα της Παρασκευής. Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται.

Τα κουσκούς της Βόρειας Αφρικής διαθέτουν μεγάλη ποικιλία, όπως το ραγκού κουνέλι με χυλοπίτες, μέχρι μια καλή σάλτσα πέστο. Γενικά μαγειρεύεται όπως τα ζυμαρικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μαροκινή κουζίνα η λέξη κουσκούς είναι συνώνυμη με τη λέξη φαγητό. Το κουσκούς χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες μεσογειακές χώρες.

Το κουσκούς σε διάφορες περιοχές:

Στην Θράκη το κουσκούς ή κουσκούσι είναι ζυμαρικό σε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες που βράζονται
Στο Ανατολικό Αιγαίο το κουσκούς είναι το γνωστό πλιγούρι
Στην Τουρκία το κουσκούς ονομάζεται κεσκέσι
Το Ισραηλινό κουσκούς είναι ζυμαρικό στρογγυλό σαν μικρό μαργαριτάρι
Στην Τυνησία το κουσκούς αποτελεί το εθνικό τους φαγητό και συναντάται με μαγειρεμένα ψάρια
Στο Μαρόκο και την Αλγερία, κανέλα και διάφορα άλλα μπαχαρικά καρυκεύουν το κουσκούς
Στην Ιταλία το κουσκούς χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε πολλά φαγητά

loading...

Κους Κους

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Μερίδες: 4

Υλικά

  • 1 πακέτο κους κους
  • 2 καρότα
  • 400γρ καθαρισμένο μπρόκολο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζουμε τα καρότα και τα μπρόκολα.
  2. Βράζουμε το κους κους σύμφωνα με τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία. Στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά.
  3. Ανακατεύουμε τα λαχανικά με το κους κους, 2 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο και το αλατοπίπερο μας. Ανακατεύουμε απαλά.

No Replies to "Κους Κους"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.