Κέικ με σοκολάτα και καρότο

 

 

Από τα κέικς με λαχανικά, το κέικ με καρότο είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές και γνωστό –μόλις τώρα τελευταία αρχίζει να το ανταγωνίζεται το κέικ με παντζάρι και σίγουρα τα κέικ με κολοκυθάκια και γλυκοπατάτα έχουν να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα για να πλησιάσουν, έστω και από μακριά, στη χώρα μας.

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και η γλυκιά γεύση του, λογικά το φέρνει κοντά στην επικράτεια της ζαχαροπλαστικής.

Γι΄ αυτό άλλωστε, η ιστορία της προέλευσής του πηγαίνει αρκετά πίσω, στις αρχές του Μεσαίωνα, τότε που η ζάχαρη σχεδόν δεν υπήρχε ή ήταν τόσο ακριβή όσο ένα φάρμακο και το μέλι ήταν το κύριο γλυκαντικό.

Τότε, λοιπόν, έτρωγαν μια Πουτίγκα Καρότου και σιγά σιγά, από την εξέλιξή της, προέκυψε το κέικ καρότου που χρειάστηκε να φθάσει στην Αμερική από τους Γερμανούς και Εγγλέζους αποίκους, για να αποκτήσει τη σημερινή φήμη του.

 

 

loading...

Κέικ με σοκολάτα και καρότο

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Υλικά

  • 4 αυγά
  • 2-3 μεγάλα καρότα τριμμένα
  • 300 γρ. κουβερτούρας με 70% κακάο
  • 1/2 κούπα σταφίδες και καρύδια κομμένα
  • Προαιρετικά: 2 κσ. μέλι

Εκτέλεση

  1. Χωρίζετε τα αυγά και τα ασπράδια και χτυπάτε την μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι.
  2. Την κουβερτούρα την λιώνετε σε μπεν-μαρί.
  3. Σε ένα μπολ βάζετε το τριμμένο καρότο, τους κρόκους, τα κομμένα καρύδια, τις σταφίδες, την λιωμένη κουβερτούρα (και αν θέλετε και το μέλι).
  4. Στο τέλος, προσθέτετε την μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα πολύ απαλά.
  5. Βουτυρώνετε μια μικρή φόρμα του κέικ, βάζετε κάτω την λαδόκολλα και αδειάζετε μέσα όλο το μείγμα.
  6. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
  7. Δεν βγάζετε το κέικ κατευθείαν από την φόρμα, αλλά το αφήνετε για μια ώρα, να κρυώσει καλά.

No Replies to "Κέικ με σοκολάτα και καρότο"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.