Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά και δημοφιλή πιάτα της κλασικής κουζίνας της Γαλλίας, ιδανική για κρύες χειμωνιάτικες βραδιές μπροστά στο τζάκι με ένα ποτήρι κρασί. Απόλυτα χορταστική και προκλητικά νόστιμη μπορεί κάλλιστα να είναι το κύριο πιάτο σε ένα τραπέζι.
Παρ’ όλη την ταπεινότητα των υλικών της και την σχετικά απλή διαδικασία παρασκευής, αποτελεί ένα πιάτο-αφορμή για να καλέσεις καλούς φίλους.

loading...

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Μερίδες: 4

Υλικά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 800 γρ. καθαρισμένα άσπρα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες.
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 200 ml κρασί λευκό
  • 2 λίτρα ζεστό ζωμό βοδινού
  • 1 φύλλο δάφνη
  • μισή μπαγκέτα ψωμί κομμένη σε 12 ψιλές φέτες
  • 100 γρ. γραβιέρα ή έμενταλ τριμμένο
  • 30ml κονιάκ

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κρουτόν βάζουμε τις φέτες σε ένα ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να γίνουν σαν φρυγανιές (κάνα τέταρτο περίπου)
  2. Για την σούπα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψουν. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε.
  3. Μετά από 20 λεπτά σοτάρισμα, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για άλλα 3 λεπτά. Ρίχνουμε και το κονιάκ και σκαλίζουμε για άλλα 3 λεπτά.
  5. Βάζουμε τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
  6. Βράζουμε τη σούπα για άλλα 20-25 λεπτά (μέτρια προς χαμηλή φωτιά) και την βγάζουμε απ’ το μάτι για 15 λεπτά ώστε να κρυώσει λίγο.
  7. Βάζουμε την σούπα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη, βάζουμε 1-2 φέτες ψωμιού μέσα, λίγο τριμμένο τυρί.
  8. Tα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Χρειαζόμαστε 3-4 λεπτά, ίσα να λιώσει το τυρί.
  9. Σερβίρουμε όπως είναι καυτά, για αυτό προσέχουμε τα χέρια μας.

No Replies to "Γαλλική κρεμμυδόσουπα"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.