Μπισκότα Ανζάκ (Anzac)

Τα αρχικά ΑNZAC σημαίνουν Australian & New Zealand Army Corps. Αν και τα μπισκότα αυτά βασίζονται σε παλιά σκωτσέζικη συνταγή για βουτήματα βρώμης, καθιερώθηκαν στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν τα έφτιαχναν οι Αυστραλέζες για τους άντρες που έφευγαν για τα μέτωπα της Ευρώπης. Σκληρά και ανθεκτικά στην υγρασία και στις αλλοιώσεις, τα μπισκότα άντεχαν στα θαλασσινά ταξίδια των στρατιωτών και έγιναν το «γευστικό» σήμα κατατεθέν της Αυστραλίας. Σήμερα, με την ονομασία και τη συνταγή τους προστατευμένα με ειδική νομοθεσία, τιμώνται ιδιαίτερα και από κατασκηνωτές, εκδρομείς και ταξιδιώτες, αφού τα ΑNZAC τα βγάζουν πέρα σε κάθε δοκιμασία και είναι πολύ χορταστικά.

loading...

Μπισκότα Ανζάκ (Anzac)

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Μερίδες: 35

Υλικά

  • 2 κ.σ θυμαρίσιο μέλι
  • 1/2 κούπα βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κούπα χλιαρό νερό
  • 1 κούπα τριμμένη καρύδα
  • 1 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ριχνουμε στο χλιαρό νερό την σόδα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 2 λεπτά.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, όχι να κάψει, και ρίχνουμε μέσα και το μέλι. Μόλις βράσουν, ρίχνουμε μέσα το νερό με την σόδα.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τις νιφάδες, την καρύδα και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε.
  4. Βάζουμε την ζύμη μας για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει λίγο. Όσο περιμένουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
  5. Σε ένα ρηχό ταψί βάζουμε πάνω του λαδόκολλα. Παίρνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού. Με το ένα θα πιάνουμε την ζύμη και με το δεύτερο θα ξεκολλάμε την ζύμη από το πρώτο κουταλάκι για να το βάλουμε στο ταψί.
  6. Αφήνουμε 4-5 εκατοστά απόσταση το ένα από το άλλο, μιας και στο ψήσιμο θα απλώσουν τα μπισκότα.
  7. Ψήνουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα βάζουμε σε αεροστεγές βάζο και έτσι μπορούμε να τα διατηρήσουμε για 10-12 εβδομάδες.

No Replies to "Μπισκότα Ανζάκ (Anzac)"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.